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Authors

  • Lucinaura Pereira Gonçalves Universidade Federal do Maranhão
  • István van Deursen Varga Universidade Federal do Maranhão
  • Luana Lopes Padilha Instituto Federal de Educação

DOI:

https://doi.org/10.9771/cmbio.v24i1.63463

Keywords:

Português

Abstract

Introduction: The increase in understanding of health-related phenomena is an important aspect promoting improvement of quality of life in hypertension and diabetes mellitus, diseases that are more prevalent in black populations of Brazil, as for example, the quilombola. Objective: The aim of this study was to investigate the knowledge of quilombolas about fats, salt and sugars in the dietary control of hypertension and diabetes mellitus in the city of Bequimão, Maranhão, Brazil. Methods: A cross-sectional study was conducted with 115 quilombolas, collecting socioeconomic, clinical and lifestyle characteristics and knowledge about dietary control in hypertension and diabetes mellitus. To verify the association between the variables studied, we used the chi square or Fisher’s exact test (p0.05). Results: Adequate knowledge was found regarding the amount of fat in food and the use of sweeteners. However, most of the quilombolas studied are unaware or uncertain about the quality of fats, the presence or not of cholesterol and salt content in food, as well as the influence that dietary sources of protein, fiber and fat have on blood sugar levels. Final considerations: The present study leads to the conclusion that most quilombolas studied, especially men and also hypertensive, lack knowledge about fats, salt and sugars from food.

 

Keywords: Health of the Black Population. Health Knowledge, Attitudes, Practice. Quilombola Communities. Hypertension. Diabetes Mellitus.

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Author Biographies

Lucinaura Pereira Gonçalves, Universidade Federal do Maranhão

Mestra em Saúde e Ambiente pelo Programa de Pós-graduação em Saúde e Ambiente da Universidade Federal do Maranhão (UFMA). Pós-graduada em Transtornos Alimentares, Psicanálise e Cultura pelo Instituto de Ensino Superior em Psicologia e Educação (ESPE). Pós-graduada em Nutrigenômica e Nutrigenética na Prática Clínica pela Faculdade Unyleya. Graduada em Nutrição pela UFMA. Nutricionista do Hospital Pedro Cunha Mendes, Pedro do Rosário, Maranhão, Brasil.

István van Deursen Varga, Universidade Federal do Maranhão

Pós-doutor em Saúde Pública pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Pública da Universidade de São Paulo (USP). Doutor em Saúde Pública pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Pública da USP. Mestre em Ciência Social (Antropologia Social) pelo Programa de Pós-graduação em Antropologia Social da USP. Pós-graduado em Saúde Pública pelo Centro São Camilo de Desenvolvimento em Administração da Saúde. Graduado em Medicina pela Universidade Federal de São Paulo (Unifesp). Professor Associado do Departamento de Sociologia e Antropologia e do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Ambiente da Universidade Federal do Maranhão (UFMA). Professor permanente do Mestrado Profissional em Saúde da População Negra e Indígena da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Coordenador Geral do Núcleo de extensão e pesquisa com populações e comunidades Rurais, Negras quilombolas e Indígenas (NuRuNI) do Departamento de Sociologia e Antropologia e do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Ambiente da UFMA.

Luana Lopes Padilha, Instituto Federal de Educação

Doutora em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da Universidade Federal do Maranhão (UFMA). Mestra em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da UFMA. Pós-graduada em Saúde Pública e em Saúde da Família pelo Instituto Laboro - Estácio de Sá. Graduada em Nutrição pela UFMA. Professora do Ensino Básico, Técnico e Tecnológico na área da Nutrição do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão (IFMA) - Campus Barreirinhas. Coordenadora do Grupo de Pesquisa Multidisciplinar em Alimentos, Segurança Alimentar, Sustentabilidade e Nutrição e do Grupo de Estudos em Alimentos, Segurança Alimentar, Sustentabilidade e Nutrição do IFMA - Campus Barreirinhas. É membro do Comitê de Pesquisa e Inovação do IFMA.

Published

2025-05-08

How to Cite

Pereira Gonçalves, L., Deursen Varga, I. van ., & Lopes Padilha, L. . (2025). Português: Português. Journal of Medical and Biological Sciences, 24(1), 77–87. https://doi.org/10.9771/cmbio.v24i1.63463