Technological Prospecting and Patents of Nutricional Yeast
DOI:
https://doi.org/10.9771/cp.v12i2.27288Keywords:
Nutritional yeast, Technological prospecting, Patents.Abstract
Nutritional yeast has been emerging as an alternative to traditional dietary supplements, because it has a high concentration of proteins, amino acids, and B-complex vitamins and can be consumed by those with restrictive diets, such as vegetarians and lactose intolerant. The present work aimed at the technological prospection, analysis and understanding of the scope and characteristics of patents related to nutritional yeast, through INPI, Espacenet and USPTO databases, using the Microsoft Excel software, and the methodology proposed by Bahruth et al., which divides prospecting into four distinct phases - preparatory; pre-prospective; prospective and post-prospective. The search process involved the manual refinement of the 227 patents found, so that those that did not fit as nutritional yeasts were excluded. The results obtained of only 64 deposits and 2 patent concessions related to nutritional yeasts – which were searched in the databases between 1925 and June of 2018 - show that the world market still invests little in this type of product. Therefore this area is not yet saturated, with the possibility of being exploited and receiving investments.
Downloads
References
AGÊNCIA NACIONAL DE VIGIL NCIA SANITÁRIA (ANVISA). Resolução no 18, de 30 de abril de 1999. Regulamento técnico que estabelece as diretrizes básicas para análise e comprovação de propriedades funcionais e ou de saúde alegadas em rotulagem de alimentos. 1999. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/documents/10181/2718376/RES_18_1999_COMP.pdf/dd30fd35-e7ea-4f8d-be72-ae2e439191b0>. Acesso em: jul. 2018.
AMPARO, K. K. DOS S.; RIBEIRO, M. DO. C. O.; GUARIEIRO, L. L. N. Estudo de caso utilizando mapeamento de prospecção tecnológica como principal ferramenta de busca científica. Perspectivas em Ciência da Informação, Belo Horizonte; v. 17, n. 4, p. 195–209, 2012.
BAUMOL, W. J. Introduction: on the engine of free-market Growth. In: The free market innovation machine. Princeton: Princeton University Press, 2003. Cap. 1.
BEKATOROU, A.; PSARIANOS, C.; KOUTINAS, A. A. Production of food grade yeasts. Food Technol. Biotechnol, Patras, v. 44, n. 3, p. 407–415, 2006.
C2P SRO. HROMADKA, Robert et al. Process for Preparing Yeast Protein Hydrolysate. CZ 20100991 (A3), CZ306184 (B6), 30 dez. 2010.
______. Food Yeast Supplement and Process for Preparing Thereof. CZ 20100994 (A3), CZ 306272 (B6), 31 dez. 2010.
______. Food Yeast Supplement and Process for Preparing Thereof. CZ 20100993 (A3), CZ306271 (B6), 31 dez. 2010.
______. Food Yeast Supplement and Process for Preparing Thereof. CZ 20100992 (A3), CZ 206270 (B6), 31 dez. 2010.
FUJIAN XINGFU BIOTECHNOLOGY. XUEZHU, Wang; XIANGU, Wang. Nutritional tablet for enhancing immunity. CN 105053996 (A), CN105053996 (B), 17 set. 2015; 10 out. 2017.
GRILICHES, Z. MARKET, Value. In: R & D, patents and productivity. vol. I, Chicago: University of Chicago Press, 1984. p. 249–252.
INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL (INPI). Diretoria de Patentes. Diretrizes de exame de patentes de modelo de utilidade. 2012. Disponível em: <http://www.inpi.gov.br/legislacao-arquivo/docs/resolucao_85-13-anexo_diretrizes_mu.pdf>. Acesso em: jul. 2018.
JACH, M. E.; SEREFKO, A. Nutritional yeast biomass: characterization and application. In: HOLBAN, A. M.; GRUMEZESCU, A. M. (Ed.). Diet, Microbiome and Health. Londres: Academic Press, 2018. Cap. 9.
MAYERHOFF, Z. D. V. L. Uma Análise Sobre os Estudos de Prospecção Tecnológica. Cadernos de Prospecção, Rio de Janeiro, v. 1, n. 1, p. 7–9, 2008.
NÚCLEO DE PESQUISAS APLICADAS Ltda. SERCHELI, Ricardo da Silva; FERNANDES FILHO, Nelson Henriques. Composições Contendo Selênio Para Suplementação Nutricional. BR n. PI 0605813-2 (A2), 22 dez. 2006.
______. Complexos Minerais Contendo Parede Celular, Processos De Preparação, Composições que os Contém e Uso Desses Complexos Minerais. BR n. PI 10024808 (A2), 2 jul. 2010.
SANTOS, M. DE M. et al. Prospecção de tecnologias de futuro: métodos, técnicas e abordagens. Parcerias estratégicas, Brasília, DF, n. 19, p. 189–229, dez 2004.
TERUMO CORPORATION (TERUMO). NISHITANI Hiroshi. Nutritive Food. JP 2015188415 (A), JP 6300600 (B2). 28 mar. 2014, 9 mar. 2018.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Cadernos de Prospecção
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O autor declara que: - Todos os autores foram nomeados. - Está submetendo o manuscrito com o consentimento dos outros autores. - Caso o trabalho submetido tiver sido contratado por algum empregador, tem o consentimento do referido empregador. - Os autores estão cientes de que é condição de publicação que os manuscritos submetidos a esta revista não tenham sido publicados anteriormente e não sejam submetidos ou publicados simultaneamente em outro periódico sem prévia autorização do Conselho Editorial. - Os autores concordam que o seu artigo ou parte dele possa ser distribuído e/ou reproduzido por qualquer forma, incluindo traduções, desde que sejam citados de modo completo esta revista e os autores do manuscrito. - Revista Cadernos de Prospecção está licenciado com uma Licença Creative Commons Attribution 4.0. Esta licença permite que outros remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho para fins não comerciais, e embora os novos trabalhos tenham de lhe atribuir o devido crédito e não possam ser usados para fins comerciais, os usuários não têm de licenciar esses trabalhos derivados sob os mesmos termos.Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.