Blood parameters and performance in steers feedlot subject to different ionophores sources

Authors

  • Milton Maturana Filho Universidade de São Paulo
  • Marcos Garcia Oliveira Universidade de São Paulo
  • Gustavo Ribeiro Del Claro Universidade de São Paulo
  • Heloise Patricia Quintino Oliveira Universidade de São Paulo
  • Arlindo Saran Netto Universidade de São Paulo
  • Lisia Bertonha Correa Universidade de São Paulo
  • Marcos Aurélio Felicio Porcionato Universidade de São Paulo
  • Marcus Antonio Zanetti Universidade de São Paulo

Abstract

The present study was conducted to evaluate blood glucose and urea concentrations and estimate performance of 36 castrated Nelore steers, in feedlot during 100 days of experiment. Treatments utilized were: 1) control (no ionophore), 2) 44mg of lasalocid/kg of concentrate in dry matter and 3) 44mg of monensin/kg of concentrate in dry matter. As forage, it was used Coast-Cross (Cynodon dactylon) hay, in 30% of total ration. After 35 days of experiment, the dry matter intake decreased in monensin group, with –6,5% and –5,9%, for control and lasalocid groups. There were no effects of monensin and lasalocid supplementation in blood glucose and urea concentrations, no effects in daily gain, feed efficiency, carcass dressing percentage, rib eye area and subcutaneous fat thickness through the experiment. The concentration of 44mg/kg of ionophores in termination steers rations did not change the energy and protein metabolism and improved the weight gain as well carcass characteristics in Nelore steers in feedlot.

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Author Biographies

Milton Maturana Filho, Universidade de São Paulo

Mestrado em nutrição e produção animal pelo Departamento de nurtrição e produção animal (VNP) da Faculdade de medicina veterinária e Zootecnia da USP (FMVZ-USP)

Marcos Garcia Oliveira, Universidade de São Paulo

mestrado em zootecnia pela faculdade de zootecnia e engenharia de alimentos da USP

Gustavo Ribeiro Del Claro, Universidade de São Paulo

Doutor em Zootecnia pelo departamento de zootecnia da FZEA-USP

Heloise Patricia Quintino Oliveira, Universidade de São Paulo

Mestrado em zootecnia pela faculdade de zootecnia e engenharia de alimentos da USP

Arlindo Saran Netto, Universidade de São Paulo

Doutor em zootecnia pelo departamento de zootecnia da FZEA-USP

Lisia Bertonha Correa, Universidade de São Paulo

mestre em zootecnia pela faculdade de zootecnia e engenharia de alimentos (FZEA-USP)

Marcos Aurélio Felicio Porcionato, Universidade de São Paulo

Doutor pela Faculdade de ciencias veterinarias da Unesp Jaboticabal

Marcus Antonio Zanetti, Universidade de São Paulo

Professor Titular do departamento de zootecnia da faculdade de zootecnia e engenharia de alimentos (FZEA-USP)

Published

2010-09-10

Issue

Section

Animal Nutrition