Fruit Freeze-Drying: a national and international overview based on patentary documents

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9771/cp.v18i2.62685

Keywords:

Cryodehydration, Technological mapping, Vegetables.

Abstract

Freeze-drying is a dehydration method capable of preserving the nutritional and sensory characteristics of foods, with the potential for preserving fruits. Therefore, the technological mapping of fruit freeze-drying was carried out based on patent documents from the Derwent World Patents Index database. In the searches, the International Patent Classification (IPC) code A23B-007/024, the keyword “fruit” and the time interval between 01/01/1970 and 01/31/2023 were applied. 329 documents were evaluated, which were analyzed quantitatively across areas of knowledge, IPC codes, applicant, country application, publication date and technological groups, and qualitatively, within the different technological groups, for documents published between 2021 and 2023. The engineering, food technology, and chemistry areas stood out. The documents revealed more efficient industrial equipment, more advantageous processes and new products. In the Brazilian scenario, results demonstrated the potential for developing new products.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dayanandra Pereira de Abreu, Federal University of Rio de Janeiro

Graduated in Food Engineering from the Federal University of Rio de Janeiro in 2023.

Ricardo Schmitz Ongaratto, Federal University of Rio de Janeiro

PhD in Chemical Engineering from the Federal University of Rio de Janeiro in 2014.

References

ABREU, J. C. Prospecção tecnológica aplicada na otimização da concessão de patentes no Brasil: estudo de caso em patentes de medicamentos imunossupressores. 2017. 342f. Dissertação (Doutorado) – Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Economia, Rio de Janeiro, 2017. Disponível em: https://www.ie.ufrj.br/images/IE/PPED/Teses/2017/Jussana%20Cristina%20de%20Abreu%20.pdf. Acesso em: 21 jul. 2023.

CELESTINO, S. M. C. Princípios de Secagem de Alimentos. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2010. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77765/1/doc-276.pdf. Acesso em: 12 jan. 2023.

CHEN, Z.; ZHANG, J. Types of patents and driving forces behind the patent growth in China. Economic Modelling, [s.l.], v. 80, p. 294-302, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.econmod.2018.11.015. Acesso em: 9 jun. 2023.

DOMINGUES, G. P. A viabilidade econômica e mercadológica das frutas liofilizadas. Semesp, 2019. Disponível em: https://www.conic-semesp.org.br/anais/files/2015/trabalho-1000020670.pdf. Acesso em: 23 set. 2022.

DURHAM, E. R. As Universidades Públicas e a Pesquisa no Brasil. Núcleo de Pesquisas sobre Ensino Superior (Nupes) – USP, 1998. Disponível em: https://sites.usp.br/nupps/wp-content/uploads/sites/762/2020/12/dt9809.pdf. Acesso em: 17 mar. 2023.

FELLOWS, P. J. Tecnologia do processamento de alimentos: princípios e prática. 4. ed. Porto Alegre: Artmed, 2019.

FMI – FUTURE MARKET INSIGHTS. Freeze Dried Fruits Market 2022. [2022]. Disponível em: https://www.futuremarketinsights.com/reports/freeze-dried-fruits-market. Acesso em: 23 set. 2022.

FRANCO, R. R. O Mapeamento Tecnológico e a Gestão de Tecnologia no CNPDIA – Embrapa. 2009. 104f. Dissertação (Doutorado) – Engenharia de Produção Universidade Federal de São Carlos, São Paulo, 2009. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/bitstream/handle/ufscar/3599/2495.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 14 jun. 2023.

INPI – INSTITUTO NACIONAL DA PROPRIEDADE INDUSTRIAL. Manual Básico para Proteção por Patentes de Invenções, Modelos de Utilidade e Certificados de Adição. Brasília, DF: Ministério da Economia, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/servicos/patentes/guia-basico/ManualdePatentes20210706.pdf. Acesso em: 14 jun. 2023.

KIMURA, P. C.; SILVA, S. B.; COSTA, S. C. Prospecção tecnológica para verificação do potencial de patenteabilidade de alimento formulado com produtos de estévia. Cadernos de Prospecção, Salvador, v. 12, n. 4, p. 890-906, 2019. Disponível em: http://dx.doi.org/10.9771/cp.v12i4.30512. Acesso em: 21 jul. 2023.

MORAES, L. R. V. et al. Estudo comparativo da desidratação de frutas para fins de infusão, por método tradicional e liofilização. Revista Semiárido De Visu, [s.l.], v. 2, n. 2, p. 254-264, 2012. Disponível em: https://periodicos.ifsertao-pe.edu.br/ojs2/index.php/semiaridodevisu/article/view/101/83. Acesso em: 6 jun. 2023.

OLIVEIRA, G. R. et al. Prospecção tecnológica: processo de liofilização na indústria de alimentos. Revista GEINTEC, São Cristóvão, SE, v. 3, n. 1, p. 92-102, 2012. ISSN: 2237-0722. DOI:10.7198/S2237-0722201300010008.

ORDÓÑEZ, J. A. P. et al. Tecnologia de Alimentos: volume 1 – componente dos alimentos e processos. Porto Alegre: Artmed, 2005.

PU, G. et al. Understand technological innovation investment performance: Evolution of industry-university-research cooperation for technological innovation of lithium-ion storage battery in China. Journal of Energy Storage, [s.l.], v. 46, 103607, 2022. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.est.2021.103607. Acesso em: 9 jun. 2023.

RATTI, C. Hot air and freeze-drying of high-value foods: a review. Journal of Food Engeneering, [s.l.], v. 49, n. 4, p. 311-319, 2001. Disponível em: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(00)00228-4. Acesso em: 23 ago. 2024.

SILVA, A. B. S. et al. Técnicas de secagem de frutas: uma revisão. Scientific Electronic Archives, [s.l.], v. 14, n. 10, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.36560/141020211424. Acesso em: 13 jan. 2023.

SOUZA, I. C. C. et al. Caracterização físico-química dos frutos tropicais do Nordeste brasileiro. Research, Society and Development, [s.l.], v. 9, n. 6, e125963562, 2020. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/3562/3850. Acesso em: 9 jun. 2023.

TEIXEIRA, L. P. Prospecção tecnológica: importância, métodos e experiências da Embrapa Cerrados. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2013. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100348/1/doc-317.pdf. Acesso em: 14 jun. 2023.

TERRONI, H. C. et al. Liofilização. Revista Científica, Unilago, 2013. Disponível em: http://www.unilago.edu.br/revista/edicaoanterior/Sumario/2013/downloads/2013/LIOFILIZAÇÃO.pdf. Acesso em: 5 jun. 2023.

VIDAL, M. F. Agropecuária – Fruticultura. Caderno Setorial ETENE, [s.l.], ano 7, n. 228, 2022. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/s482-dspace/bitstream/123456789/1326/3/2022_CDS_228.pdf . Acesso em: 20 jul. 2023.

WANG, Q. R.; ZHENG, Y. Patent regime and the geography of cumulative innovation. Research Policy, [s.l.], ed. 52, 2023. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.respol.2023.104809. Acesso em: 13 jun. 2023.

Published

2025-04-01

How to Cite

Abreu, D. P. de ., & Ongaratto, R. S. (2025). Fruit Freeze-Drying: a national and international overview based on patentary documents. Cadernos De Prospecção, 18(2), 493–503. https://doi.org/10.9771/cp.v18i2.62685

Issue

Section

Prospecções Tecnológicas de Assuntos Específicos